Încălzirea globală: care sunt efectele asupra sănătăţii noastre?

Creşterea temperaturilor la nivel mondial afectează nivelurile particulelor prezente în aer şi variaţia lor sezonieră, fie că acestea sunt naturale, precum polenul plantelor, sau create de om, ele se pot afla la originea crizelor de astm. Fluctuaţiile marcate ale condiţiilor meteorologice pe termen scurt, pot avea efecte importante asupra sănătăţii. În mediul urban, în absenţa vântului, aerul cald şi poluanţii au tendinţa să stagneze, provocând episoade de smog1, care are efecte deloc neglijabile asupra sănătăţii.

www.who.int

1ceaţă

Le réchauffement climatique et la santé Jean-Pierre BESANCENOT, Directeur de recherche au CNRS, Climat et Santé, Faculté de Médecine de Dijon :
(…) Climatul poate avea de asemenea efecte diferite asupra aparatului respirator, în special cu o reapariţie pe timp de primăvară şi/sau vară a rinitelor şi a crizelor de astm, mai ales că o creştere a temperaturilor va conduce în mod inevitabil la deplasări ale zonelor de distribuţie a numeroase specii vegetale din care multe puternic alergizante, în timp ce creşterea frecvenţei de “vreme bună” caldă, însorită şi uscată va creşte cantităţile de polen eliberate în aer.(…)